Silmäke

  • Alaotsikko; Romaani
  • Kustantaja: Books on demand
  • Sidosasu: Sidottu
  • Kieli: Suomi
  • Julkaistu: 2009
  • Sivumäärä: 201
  • ISBN9789524982184

Osta kirja tästä linkistä.


Kirjan takakansiteksti

Sitkeä päänsärky vaivaa 30-vuotiasta atk-suunnittelija Arvo Sakari Eskolaa. Hän on Lappiin suuntautuneen autolomansa loppupuolella matkalla kotiin. Ajokaistalla lojuva kuollut kollikissa käynnistää tapahtumasarjan, jossa mies sananmukaisesti tempaistaan mukaan syrjäisen maalaiskylän erikoiseen elämänmenoon. Vähitellen Arvolle selviävät kyläläisten keskinäiset suhteet ja salaisuudet. Oudot kasvot ikkunassa hätkähdyttävät. Kylähulluus on ajava voima. Mutta missä kulkeekaan sen tieteellinen raja? Arvon sattumalta löytämä pohjaton suonsilmä kasvaa tarinan edetessä yhä suuremmaksi arvoitukseksi.

Arto Kuivasen teksti on värikästä ja viihdyttävää. Suoraviivainen kerronta yhdistettynä hykerryttävään ja pienipiirteiseen huumoriin kuljettaa päähenkilöä tilanteesta toiseen mukaansa tempaavasti. Mystisen traaginen maalaiskomedia on ehdottomasti lukemisen arvoinen.

Palaute

"Silmäke" osallistui yhdessä "Kaskaita ja kappalaisia" -jatko-osansa kanssa Päätaloinstituutin
vuoden 2010 omakustanteiden Möllärimestarikilpailuun. Raati arvosti kirjat yhdessä kunniamaininnan arvoisiksi romaanien sarjassa. Tässä ote  kirjojen arviosta: "Kielenkäyttö on upeaa ja jännityksen kehittäminen kerrassaan taidokasta, ote lukijasta on herpaantumaton. Teospari on ehdottomasti tämänvuotisen kilpailun paras jännäri."

Lehtiarvostelut

Klikkaa kuvaa, niin saat artikkelin auki.
Yläsatakunta 11.06.2009
Yläsatakunta 11.6.2009


Kovalevyn kulmalta koviin kansiin
Silmäke on hersyvä tarina kesäisistä tapahtumista jossain päin Suomea. Kirjan päähenkilö, 30-vuotias atk-suunnittelija tulee tempaistuksi pikkukylän elämänmenoon ja kummallisuuksiin. Ensimmäinen ajatus on päästä jatkamaan matkaa kotikaupunkiin mahdollisimman pian, mutta vauhdikkaat ja omaperäiset kyläläiset kylähulluineen saavat nuoren miehen pysähtymään. Eikä ulkopuolinen vieras voi olla työntämättä nenäänsä kylän salaisuuksiin.
HÄMEENKYRÖN SANOMAT, huhtikuu 2009

Mukaansatempaava maalaistrilleri

Muutaman sivun jälkeen kummalliset maalaiset alkavat kuitenkin kiinnostaa ja juonikin vain tihenee loppua kohden. Kuollut kissakin saa synninpäästön, lopulta silläkin oli tarkoituksensa. (...) Konkreettisia juonenkäänteitä riittää yllin kyllin. Kirjan puolivälin jälkeen lukija alkaa jo jännittyneenä odottaa loppuratkaisua. (...) Kaikessa karmuudessaan humoristisia ovat naapurusten kostotoimet, viinankeltot ja vanhuksen karkailu kunnalliskodista.
KANKAANPÄÄN SEUTU, huhtikuu 2009